Un aparat fotografic traditional este un dispozitiv ce poate inregistra o imagine statica a mediului inconjurator pentru obtinerea unei imagini numite fotografie. Fotografia digitala a fost rezultatul cercetarilor efectuate de specialisti pentru imbunatatirea procesului de obtinere a fotografiilor.
Fotografii ce utilizau aparatele foto traditionale erau nevoiti sa poarte cu ei un mini-laborator pentru procesarea si transmiterea fotografiilor. Solutia acestei situatii a venit din partea companiei Kodak, care a lansat in anul 1990, primul aparat de fotografiat digital. Acesta se numea DCS 100 si era primul exemplar din categoria aparate foto digitale, disponibil in comert.
Ramura digitala a devenit astfel din ce in ce mai disponibila in comert, usurand atat munca fotojurnalistilor, cat si a consumatorilor uzuali. Pretul la aparate foto digitale a scazut de atunci constant, acestea fiind accesibile in toate mediile sociale. Calitatea imaginilor digitale a evoluat si ea odata cu dezvoltarea ramurilor electronice.
Fotografia traditionala a continuat sa existe mai ales pentru fotografii talentati care considera ca surprinderea momentelor in imagini este mult mai relevanta prin fotografiile „ude” decat prin cele digitale.
La baza tuturor tipurilor de aparate foto digitale sta imaginea digitala. Aceasta este definita ca fiind o reprezentare a unei imagini reale, in 2D, multimea de valori numerice, ce sunt codificate dupa un sistem.
Avantajul de care se bucura imaginile obtinute in urma utilizarii unor aparate foto digitale este ca pot fi comprimate, pentru a ocupa cat mai putin loc in memorie.
Dispozitivele tehnice cu ajutorul carora pot fi create imagini digitale sunt: aparate foto digitale, aparate de filmat digitale, radare aeriene, scanere de imagini, etc. Functiile matematice sau grafica computerizata pot fi utilizate si ele pentru obtinerea de imagini digitale.
Cele mai utilizate formate de codificare a imaginilor obtinute prin folosirea de aparate foto digitale sunt: GIF, PNG, JPEG, SVG. „Slideshow utility” este functia prin intermediful careia puteti vizualiza o serie mai mare de imagini intr-o anumita ordine si cu o viteza anume, functie oferita de programele de calculator pentru vizualizarea imaginilor.
Tipuri de aparate foto digitale
- Camere digitale compacte;
- Camere „bridge”;
- Camere fara oglinda cu lentile interschimbabile;
- Camere digitale cu „single lens reflex” (SLR-uri).
Din categoria de aparate foto digitale prezentate mai sus, cele mai utilizate sunt camerele digitale compacte. Design-ul minimalist al acestora a fost gandit special pentru portabilitate si obtinerea de imagini instante. Mai sunt cunoscute si sub denumirea de camere „point-and-shoot” (indica directia si fotografiaza). O subcategorie a aparate foto digitale sunt cele ultra-compacte. Acestea sunt cele mai mici si de obicei mai subtiri de 20 mm.
ajoritatea, cu exceptia modelelor rezistente la apa, au incorporat un sistem de lentile retractabile ce permite camerei o lungime de focalizare destul de buna pentru valorificarea unui senzor de imagine mai mare decat cel al camerei.
Utilizarea din ce in ce mai larga a tipurilor de aparate foto digitale le face un accesoriu indispensabil pentru surprinderea oricarui moment important din viata noastra, a utilizatorilor.