Prezervativul este un produs despre care, la nivel teoretic, se stie la ce foloseste si cum. Insa, studiile arata faptul ca foarte multe persoane, mai ales din randul adeloscentilor, se imbolnavesc tocmai pentru ca nu cunosc foarte bine care este scopul prezervativului.
Prezervativul este doar una dintre metodele de contraceptie care se folosesc. Printre celalalte care se utilizeaza se numara si:
- pastilele anticonceptionale
- steriletul sau
- pilula de a doua zi.
Trebuie stiut ca aceste metode de mai sus nu feresc pe nimeni de bolile cu trasmitere sexuala. Acestea sunt foarte perioculoase si agresive cu organismul uman, inregistrandu-se, de multe ori, decese dupa instalarea unor asemenea afectiuni care nu au fost tratate corespunzator.
Relatiile in care exista un numar mai mare de parteneri sunt foarte periculoase, deoarece creste exponential si riscul de a contacta o asemenea boala. De asemenea, exista o serie de afectiuni care nu prezinta o simptomatologie anume decat atunci cand atinge un nivel de evolutie avansat. De aceea este important ca fiecare persoana cu viata sexuala activa sa fie responsabila si sa isi faca analizele macar o data pe an.
Jena, motiv pentru care adolescentii nu cumpara prezervative
Adolescentii vor sa isi inceapa viata sexuala cat mai devreme, conform unor cercetari care s-au facut in acest sens. Insa, ceea ce ei nu stiu este cum sa se protezeje, cum sa actioneze responsabil si „cu cap” in relatiile cu sexul opus. De foarte multe ori le este rusine sa isi intrebe parintii si sa discute cu ei despre acest subiect delicat, dar normal, sau sa intrebe cadrele didactice de la scoala. Nici cand vine vorba sa isi cumpere prezervative, ei nu dau dovada de maturitate si responsabilitate. Se simt judecati de catre ceilalti sau, pur si simplu, nu ii interesaza sa se protejeze nici pe ei si nici partenera de posibile afectiuni sau chiar sarcina.
Protectia sexuala, o responsabilitate a ambilor parteneri
Orice relatie implica doi parteneri si de aici, o dubla responsabilitate. Relatiile intime sunt un complex emotional, fizic si psihic care influenteaza ambele persoane care sunt implicate in relatie. Chiar daca exista diferente semnificative intre barbati si femei, atat la nivel fizico-emotional, cat si in ceea ce priveste perceptille privind protectia si necesitatea ei, este important sa se ajunga la un consens.
Folosirea prezervativului presupune o responsabilitate si o implicare mai mare din partea barbatului, deoarece el este cel care il foloseste. Ideal ar fi sa discute cu partenera sa despre acest subiect, sa vada daca ea este de acord si sa se ia in vedere rolul pe care il are prezervativul in relatia lor intima. Daca unii barbati se dovedesc a fi reticenti in ceea ce priveste folosirea prezervativului, pentru ca ar crea disconfort in timpul actului sexual, este important ca partenera sa sa evidentieze aspectele pozitive ale utilizarii acestei metode pentru amandoi.
Prezervativul, unica metoda de aparare impotriva BTS-urilor(boli cu transmitere sexuale)
Prezervativul este unicul care protejeaza de boli ambii parteneri. Pe langa rolul sau in prevenirea unei sarcini nedorite, este singurul produs care trebuie folosit daca se doreste mentinerea sanatatii organismului. Cred ca toata lumea a auzit, macar partial, de sifilis, gonoree, hepatita, HPV sau HIV. Toate acestea sunt boli care se transmit in cazul in care nu s-a folosit prezervativul atunci cand s-au intretinut relatii intime. Efectele acestor afcetiuni asupra corpului sunt printre cele mai serioase si grave, cum, ar fi de exemplu:
- Eruptii cutanate
- Febra
- Oboseala si ameteli puternice
- Dureri in timpul actului sexual
- Afectarea ficatului
- Distrugerea sistemului imunitar
Acestea sunt doar cateva dintre efectele bolilor cu transmitere sexuala, insa lista simptomelor este mult mai lunga.
Prezervativul, un subiect care nu ar trebui sa fie „tabu”
Inaintea inceperii unei relatii este obligatoriu sa se discute inainte de utilizarea unei metode de contraceptie si de protectie, mai ales. Partenerii trebuie sa fie deschisi unul cu altul si sa discute despre importanta prezervativului intr-o relatie intima. Pentru foarte multe cupluri este insa, mai usor sa practice si nu sa vorbeasca despre sex si despre cum sa se protejeze de boli sau sarcina.
Usor sau nu, incomod sau suparator, trebuie sa se discute despre utilizarea prezervativului si despre beneficile acestei actiuni, pentru ambii perteneri. Chiar daca nu este intotdeauna usor, este necesar! Sanatatea este cel mai pretios dar al omului si fiecare ar trebui sa se bucure de acesta la cele mai inalte niveluri! Protectia sexuala este o dovada a unui comportament responsabil si matur, alegerea prezervativului fiind, totodata, o dovada de respect nu numai pentru cel care il utilizeaza, dar si pentru partenera sa.