Tot ce trebuie sa stii despre eclipsa de soare

eclipsa de soare

Dupa cum se vede de pe Pamant, o eclipsa de soare are loc atunci cand Luna trece intre Soare si Pamant, si Luna acopera in intregime sau partial Soarele privit dintr-o locatie de pe Pamant.

Acest lucru se poate intampla numai in timpul unei perioade numita “luna noua”, atunci cand Soarele si Luna sunt in legatura asa cum se vede de pe Pamant. cel putin doua, si pana la cinci, eclipsele de Soare au loc in fiecare an; nu mai mult de doua pot fi eclipse totale.

Eclipsele totale de soare sunt totusi rare la orice locatie in special datorita faptului ca totalitatea exista numai pe o portiune ingusta a traiectoriei Pamantului si umbra Lunii.

Exista patru tipuri de eclipse de soare:

  • O eclipsa totala apare atunci cand silueta intunecata a Lunii ascunde complet discul intens luminos al Soarelui, permitand coroanei solare mult mai slab conturata sa fie vizibila. Pe durata unei eclipse, totalitatea apare numai la cele mai inguste suprafete de pe Pamant.
  • O eclipsa inelara apare atunci cand Soarele si Luna sunt exact in linie, dar marimea aparenta a Lunii este mai mica decat cea a Soarelui. Prin urmare, Soarele apare ca un inel foarte luminos, incadrand conturul Lunii.
  • O eclipsa hibrid (de asemenea, numit inelar / eclipsa totala) variaza intre o eclipsa totala si una inelara. La unele puncte de pe suprafata Pamantului apare ca o eclipsa totala, in timp ce pe alte locatii poate fi observata ca una inelara. Eclipsele hibride sunt relativ rare.
  • O eclipsa partiala apare atunci cand Soarele si Luna nu sunt exact in linie si Luna ascunde doar partial Soarele. Acest fenomen poate fi, de obicei, vazut de pe o mare parte din afara Pamantului a pistei de inelare sau o eclipsa totala. Cu toate acestea, unele eclipsele pot fi vazute doar ca o eclipsa partiala, deoarece umbra trece deasupra regiunilor polare Pamantului si nu intersecteaza suprafata Pamantului.

Leave a Reply