Sistemele de plată în vending – ce putem folosi?

Aparat de vending sistem de plata

Comerțul există de foarte mult timp și nu va dispărea vreodată, deoarece oamenii vor avea mereu nevoie de diferite lucruri. Sistemele de plată au devenit tot mai inteligente, iar acum plățile au ajuns să se fac inclusiv prin transfer electronic. Automatele de plată au profitat de toate oportunitățile.

Astăzi, plățile pot fi făcute cu o rapiditate foarte mare și un contact redus cu aparatul de vending. Toate bancnotele din țara noastră sunt din polimer.

Plata se referă la schimbul care se face între cumpărător și vânzător. Daca este sa ne gandim la trecut, se faceau schimburi prin troc, o persoană avea oi, iar alta o vacă, așa că prima oferea două sau trei oi pentru o vacă și astfel se făcea schimbul. Totuși, acest sistem era destul de dificil, așa că a fost nevoie să se inventeze banii.

Aceștia au apărut în Antichitate, sub formă de scoici, argint, aur, fier etc., și erau dificil de obținut. Primii care au reușit să inventeze banii de hârtie au fost chinezii.

Sisteme automate disponibile din Antichitate

Tot în Antichitate au apărut și primele sisteme automate, care livrau apă sfințită în schimbul unor sume de bani. Acest sistem era destul de simplu, iar moneda folosită pentru plată era cântărită cu o balanță ce ridica un ventil și lăsa apa să curgă o anumită perioadă, în funcție de cât de grea era moneda.

Așadar, putem spune că automatele de vânzări împreună cu sistemele de plată au apărut cu mai mult de 2000 de ani în urmă. În timp, lucrurile au evoluat și au apărut noi modalități de plată automate.

Sisteme de plată cu monede

Primele sisteme de plată, folosite în vânzarea automată se bazau pe monede, care erau validate cu ajutorul unui sistem simplu. Echipamentele verificau dimensiunile monedei, atât diametrul cât și grosimea ei.

Sistemele de plată cu fise sau monede folosite în trecut la intrarea în metrou era destul de primitiv. Când oamenii ieșeau de la serviciu, își pregătea pușculița cu monede pentru a-și putea plăti călătoria.

Aparat de vending cu bauturi plata cu monedeOdată cu trecerea timpului, sistemele de verificare a monedelor au evoluat, iar acestea au putut determina atât dimensiunea, cât și materialul și compoziția lor. Mai târziu, au apărut și sistemele de plată cu bancnote care validau bancnotele după ce verificau dimensiunea și valoarea lor cu ajutorul unor cititoare de bancnote.

În ziua de astăzi există inclusiv sisteme de plată cu carduri bancare ce folosesc echipamente speciale, care pot verifica informațiile de pe card, asigurând astfel o legătură cu banca. Mai mult, există și sisteme intermediare care folosesc diferiți suporți, card sau cheie, fără a mai fi nevoie de bani.

Banii încasați, indiferent că vorbim de monede sau bancnote sunt apoi transferați pe suport, iar acesta poate fi folosit mai târziu pentru diferite plăți. Astfel, negustorul primește bani în avans. Aceste carduri se încarcă de pe aceleași automate de pe care se fac plățile.

Plata cu telefonul mobil (mobile payment) sau plata cu portofelul electronic (mobile wallet)

De curând au apărut noi tehnologii, precum plata cu telefonul mobil sau cu portofelul electronic. De cele mai multe ori, aceste tipuri de plăți sunt folosite pe Internet, folosind diferite tehnologii specifice pentru servicii disponibile în mediul online, precum achiziționarea de jocuri, melodii etc.

Near Field Communication (NFC) este folosit pentru cumpărături în magazine fizice ori servicii de transport. Cumpărătorul trebuie să miște telefonul mobil în fața unui modul de citire și astfel se efectuează plata. Banii sunt retrași din contul bancar sau sunt transferați pe factura telefonului.

Aparat de vending plata cu telefonulAcest tip de tranzacție, răspândit în Japonia este foarte sigur. În Europa, Near Field Communication se extinde, de asemenea, destul de rapid.

Sistem de plată offline sau online

Sistemele de plată pot fi de două feluri, offline (banii sunt preluați direct de automat) sau online (banii sunt transferați din contul bancar).

Revenind la sistemele de plată cu monede, putem spune că au evoluat destul de mult, iar astăzi nu mai măsoară dimensiunea și greutatea monedei, ci utilizează senzori optici. Aceste sisteme avansate percep moneda ca pe miezul unui transformator și injectează, în primar, diferite semnale. În secundar, este transferat un semnal determinat de calitatea, materialului și consistența miezului transformatorului care este, de fapt, moneda.

Sistem de acceptare a monedelor

Acest sistem folosește microprocesoare ce evaluează atât spectrul semnalelor care sunt transferate prin monedă, cât și a celor date de senzori. Astfel, sistemul identifică moneda cu o precizie foarte mare.

Sistemele de acceptare reușesc să compare caracteristicile determinate prin citirea senzorilor, cu baza de date și astfel se identifică valoarea monedei. Informația este apoi trimisă către aparatul vending.

Deoarece în ultimul timp au apărut pe piață foarte mulți bani falși, sistemele de acceptare a monedelor folosesc softuri complicate pentru a diferenția originalul de fals. De curând, pe piața din România a apărut o monedă din Macedonia în valoare de 1 Dinar care se aseamănă foarte bine cu moneda de 50 de bani.

Aparat de vending cu monede

Această monedă a fost adusă de turiști și este folosită în aparatele de cafea. Problema este că moneda de 1 Dinar are o valoarea mult mai mică decât moneda de 50 bani și nu este acceptată nicăieri. Dacă un aparat vending nu folosește un sistem de acceptare a monedelor elaborat, operatorul poate pierde sume importante de bani.

Echipamente de plată care oferă rest

Moneda folosită pentru plata unui produs, poate avea o valoare mai mare, ceea ce înseamnă că echipamentul de plată trebuie să fie capabil să ofere rest. Echipamentul Change Giver, păstrează monedele cu o anumită valoare și oferă rest. Celelalte monede sunt depozitate într-o casetă de valori. De obicei, monedele sunt puse temporar în tuburi. Un echipament Change Giver poate avea chiar și șase tuburi diferite.

Toate bancnotele din țara noastră sunt din polimer

Pentru plata unui produs mai scump se folosesc bancnote. Sistemul de validare folosește ca suport bancnota aflată în circulație. În cele mai multe țări, bancnotele sunt din hârtie. În România însă, toate bancnotele sunt din polimer și au diferite lățimi. Deoarece lățimea este variabilă, validarea bancnotei este destul de complicată.

O bancnotă de 50 de lei are o lățime mai mare față de bancnota de 1 leu, ceea ce face ca bancnota cu valoarea mai mare să treacă, în timp ce cealaltă rămâne o vreme pe calea de rulare.

Sistem de validare a bancnotelor

Aceste sisteme de validare sunt orientate spre diferite piețe, tocmai pentru că bancnotele au dimensiuni și valori diferite. Plata cu bancnote se poate face pentru furnizarea produselor sau serviciilor vending, precum automate de cafea, automate de tip Amusement etc.

Mai există și sisteme de plată pentru încărcarea telefonului mobil, reprezentate prin automate ce vând PIN-uri valorice. De asemenea, există și sisteme de parcări ce opresc o anumită sumă de bani în funcție de timpul petrecut în parcare.

Aparat de vending cu bauturi calde

Sistemele de plată diferă în funcție de industria în care sunt folosite. În cazinou se folosește un sistem de plată ce acceptă bancnote cu valoare mare, în timp ce un automat de cafea se utilizează un sistem de plată ce primește bancnote de 1 leu ori 5 lei.

Restul oferit în bancnote

Deoarece unele produse sau servicii pot avea o valoare mai mare, a fost nevoie să apară și sisteme de plată ce oferă restul în bancnote. Astfel, au apărut validatoare bill-to-bill ce validează bancnota și o pun într-o casetă de reciclare pentru a putea fi oferită rest. Mai există și sisteme ce folosesc casete cu bani ce se încarcă manual înainte de începerea activității pentru a nu mai fi nevoie să se recicleze bancnotele încasate.

Aceste validatoare bill-to-bill au multe avantaje. Operatorul poate alege să crească numărul bancnotelor din caseta de reciclare într-un anumit interval orar, sau să reducă numărul lor atunci când nu sunt așteptați prea mulți clienți care să necesite rest.

De obicei de dimineață și până la ora 14:00, majoritatea clienților așteaptă un rest mai mare, așadar este nevoie ca în casetele de reciclare să existe mai multe bancnote. Însă, după ora 18:00 este puțin probabil ca un client să plătească o factură prea mare, așadar operatorul poate programa validatorul să adauge mai multe bancnote în caseta pentru cash și să o golească pe cea pentru reciclare.

În ceea ce privește sistemele de acceptare a monedelor ce oferă rest, se pot folosi dispozitive Hopper. Atât operatorul, cât și sistemul de acceptare pot depozita monede în aceste dispozitive ce pot avea o capacitate de până la mii de monede.

Rest sub formă de voucher

Unele sisteme de plată nu eliberează rest în bani, ci oferă un voucher de o anumită sumă.  De obicei, acest sistem de plată este folosit în cazinouri.

În cazul în care un jucător nu mai vrea să se joace la un aparat și vrea să încerce altul, poate folosi un voucher ce are valabilitate doar în cazinoul respectiv. Există posibilitatea ca voucherul să fie schimbat în bani, dar acest lucru este posibil doar la casieria cazinoului.

Sisteme de plată ce nu acceptă cash

Sistemul de plată cashless prin card ori chei este folosit în automatele de vânzare complexe ce acceptă inclusiv plata cu bancnote și monede. Pe cardul ori cheia inserată în cititorul cashless se pot transfera bancnote ori monede. Pe acest card pot fi păstrați banii pentru a putea fi utilizați mai târziu.

Aparat de vending cafea plata cu telefonul

Această metodă de marketing este folosită și pentru atragerea clienților, care pot primi diferite bonusuri. Este un sistem pre-pay ce oferă avantaje operatorului. De asemenea, există posibilitatea ca utilizatorul să primească produse gratuit cu ajutorul sistemului cashless. Oferindu-i diferite bonusuri sau cadouri, operatorul încearcă să-și păstreze clientul.

Automatul vending și plata cu cardul

Sistemele online acceptă plata cu cardul bancar de debit sau de credit. Aceste sisteme pot fi instalate doar de firme care au primit autorizație de la băncile respective. Sistemul de vending este precum un POS ce validează elementele de siguranță ale cardului în urma comunicării cu banca. Dacă banca stabilește că acel cont bancar este acoperit, atunci poate avea loc tranzacția.

Leave a Reply