Radiatiile nucleare – Cat sunt de periculoase? Care este nivelul maxim la care ne putem expune?

Radiatiile nucleare

Efectele medicale ale expunerii la radiatii nucleare pot fi impartite in patru categorii:

  • etapa initiala – primele 1-2 saptamani, in care sunt cele mai multe decese, 90% din cauza ranilor termice si / sau efectele suflului si 10% ca urmare a expunerii la radiatii nucleare super-letale
  • etapa intermediara – de la 3-8 saptamani. Decesele din aceasta perioada sunt din cauza radiatiilor de ionizare din gama letala mediana.
  • perioada tarzie – durata 8 – 20 saptamani. Aceasta perioada are unele imbunatatiri pentru conditia supravietuitorilor
  • perioada intarziata – de la 20 saptamani +. Caracterizat prin “numeroase complicatii, mai ales referitoare la vindecarea leziunilor termice si mecanice cuplate cu infertilitate si boli de sange cauzate de radiatii.”

De asemenea, emanatiile de radiatii nucleare iionizante din pot provoca defecte genetice, malformatii congenitale, cancer, cataracta si alte defecte in organe si tesuturi.

Otravirea cu radiatii apare dupa este o forma de afectare a tesutului organelor din cauza expunerii excesive la radiatii ionizante.

Termenul este folosit in general pentru a se referi la problemele acute, cauzate de o doza mare de radiatii intr-o perioada scurta de timp, desi otravirea cu radiatii nucleare s-a observat si in cazul expunerii pe termen lung la un nivel scazut radiatii.

Multe dintre simptomele de intoxicatie cu radiatii nucleare apar deoarece ca radiatiile nucleare ionizante interfereaza cu diviziunea celulara. Exista numeroase sindroame pentru intoxicarea letala cu radiatii nuclearer, inclusiv sindromul prodromal, moartea maduvei, moartea sistemului nervos central si moartea gastro-intestinala.

3 thoughts on “Radiatiile nucleare – Cat sunt de periculoase? Care este nivelul maxim la care ne putem expune?”

Leave a Reply