Cati dinti are o grebla?

Cati dinti are o grebla

Initial grebla a fost conceputa din otel avand o medie de 10-12 dinti fiindu-i atasata o coada lunga de aproximativ 2m din lemn. Locuitorii rulari de la acea vreme si-au dorit mai mult, asa ca au improvizat un dispozitiv pentru arat asemanator greblei confectionat identic doar ca avea o medie de 16-20 dinti si era trasa cu ajutorul cailor.

Odata ce tehnologia a avansat suficient aceasta grebla a suferit multe modificari:

  • compozitia materialului sa imbunatatit
  • nivelul de lucru sa schimbat
  • grebla clasica a devenit mecanizata
  • avand ajustata sase asemenea greble, a aparut grebla cu roti, special pentru a imbunatati nivelul de lucru.
  • etc.

Putem afirma faptul ca grebla clasica a crescut simtitor intr-o perioada pe care locuitorii rurali nu au simtit-o deoarece au facut o trecere lenta nu radicala de la ustensilele manuale la cele macanizate.

Astazi putem observa cum o simpla grebla clasica fiind inventata acum cateva secolo mai poate fi utilizata si astazi, bineinteles, modelul sa pastrat si cu ajutorul primit de la tehnologie a devenit mecanizata simplificand semnificativ nivelul obisnuit de lucru.

Poate este greu de spus de ce, cu toate tehnologia pe care o avem alaturi inca suntem nevoiti sa apelam la o grebla cu 16 dinti sau o grebla obisnuita (sau o alta unealta de gradinarit) putem afirma doar ca un lucru facut bine…ramane un lucru facut bine.

One thought on “Cati dinti are o grebla?”

Leave a Reply