Sunt numeroase cauze ale acestui tip de infectie, printre care cele mai des intalnite sunt:
- Cresterea nivelului de bacterii ca urmare a expunerii frecvente la umiditate (rasele cu urechi mari, lasate).
- Paraziti, precum puricii, capuse sau acarieni, care pot provoca iritatii ce duc la infectii si inflamatii.
- Diferite tipuri de alergii (alergia la mucegai, la praf, la purici, la diferite aliemente).
- Excesul de par din ureche, care impiedica circulatia aerului si mentin un grad ridicat de umiditate,in special la rasele cu par lung.
- Obiecte straine de mici dimensiuni care pot ramane blocate in ureche (ariste).
- Abcese, tumori.
- Sistem imunitar scazut.
- Exces de ceara in ureche (des intalnit la cainii maturi)
- Raie auriculara (contagioasa intre caini, pisici si iepuri)
Diagnosticul corect si tratamentul necesar sunt oferite de catre un medic veterinat specializat, asa cum sunt si cei de la cabinet veterinar Valu. Infectiile urechii sunt tratate cu solutii profesionale de curatare, antibiotice sau medicamente special concepute in acest sens.
O vizita la veterinar dupa finalizarea tratamentului este necesara pentru a fi siguri de faptul ca afectiunea a fost eliminata complet.
Medicii veterinari de la cabinet veterinar Valu atrag atentia asupra pericolului aplicarii unui tratament incorect, pe cont propriu
Desi nu pare grava, aceasta afectiune se poate agrava sever si poate duce chiar la pierderea auzului in cazul aplicarii unui tratament eronat. De aceea, o vizita la cabinet veterinar Valu poate fi necesara daca observati vreunu dintre simptomele prezentate mai sus.
Pentru a mentine starea de sanatate a animalului de companie, o igiena corecta la nivelul urechilor este esentiatiala.
Spalatul in exces poate provoca dezechilibre importante in canalul urechii, ca urmare a umiditatii crescute, asa ca nu ezita sa intrebi unul dintre medicii de la cabinet veterinar Valu cat de des trebuie spalat animalutul si modalitatea corecta prin care s-o faci.
De asemenea, daca observi exces de par la nivelul urechii, o tunsoare de intretinere se poate dovedi mai mult decat utila.
Asigura-te ca urechile companionului tau sunt uscate de fiecare data cand are contact cu apa – fie ca inoata, fie ca-i faci baie pentru a preveni astfel de infectii.
Care sunt simptomele unei infectii auriculare la caini si pisici?
Vizitele constante la medicul veterinar te vor ajuta sa iti mentii animalulul fericit. Daca insa observi anumite modificari sau semne de anormalitate in comportamentul animalului tau de companie, o vizita la cabinet veterinar Valu este mai mult decat necesara. Aceste modificari includ:
- Animalulul scutura frecvent capul si se scarpina in mod insistent la nivelul urechii.
- Semne de sangerare in exteriorul urechii.
- Isi freaca capul pe covor sau de mobila.
- Miros neplacut la nivelul urechii.
- Miscari anormale ale ochilor.
- Dezechilibru.
- Caderi de blana si par in jurul urechii.
- Inflamatii (ureche rosie, iritata)
Cabinet Veterinar Valu – cum ne dam seama ca exista o infectie la nivelul urechii catelului sau pisicii?
Desi infectia urechii este o afectiune destul de comuna, aceasta poate cauza durere si disconfort daca stapanul nu reuseste s-o identifice si s-o trateze. Medicii veterinari de la cabinet veterinar Valu explica cele mai frecvente cauze ale acestui tip de infectie si modalitatile prin care putem sa prevenim aceasta afectiune.