Toate tipurile de aparate electrocasnice ocupa in bucatarie un rol aparte. Bucataria nu mai este astazi un loc rezervat gatitului si servirii mancarurilor.
Gospodinele folosesc aceasta camera si ca loc de relaxare, unii copii invata in bucatarie si putem gasi si alte moduri de petrecere a timpului liber in interiorul acestei camere atat de importante pentru locuinta noastra.
Principalele aparate electrocasnice din bucatarie sunt: aragazul pentru pregatirea alimentelor, chiuveta pentru spalarea vaselor, frigiderul si congelatorul pentru depozitarea alimentelor proaspete si a celor congelate si spatiile speciale pentru depozitarea veselei. Producerea curentului electric si alternativele acesteia au fost principalul factor care a determinat evolutia pentru aparate electrocasnice.
Frigiderul
Este unul dintre cele mai utilizate aparate electrocasnice in mai toate spatiile ce presupun servirea clientilor (restaurante, fast-food-uri, magazine, etc.). Inainte de inventarea frigiderului, oamenii pastrau alimentele in beciuri in pamant, umplute cu gheata si zapada din perioada de iarna. Refrigerarea este principiul care sta la baza frigiderelor.
Aceasta consta in proprietatea lichidelor de a absorbi caldura care duce la racirea aerului din mediul respectiv. Primele frigidere din categoria aparate electrocasnice au fost aduse pe piata la inceputul secolului al XIX-lea de catre inventatorii britanici si americani printre care se numara: Oliver Evans, Jacob Perkins si Michael Faraday.
Aragazul
Primele plite utilizate pentru gatit au fost gasite in Alsacia (1490). Caramida era materialul din care era alcatuita in intregime soba. Germania a fost statul in care primele plite au fost produse pentru utilizarea generala iar mai tarziu acestea s-au extins si in Occident. Benjamin Franklin a fost unul dintre inventatorii primelor modele de plita din metal, precursoarele aragazelor de astazi, din categoria aparate electrocasnice.
Prima plita electrica a aparut in anul 1891 sub egida companiei Carpenter Electric Heating Manufacturing. Termenul de aragaz este unul exclusiv romanesc, provenind de la combustibilul utilizat pentru alimentarea echipamentului, gazul alaturi de prescurtarea de la „Astra Romana”.
Toate tipurile de aparate electrocasnice promovate de marile companii sunt eficiente si de incredere, beneficiaza de usurinta pentru utilizare si respecta normele ce vizeaza protectia mediului inconjurator.
In categoria aparate electrocasnice sunt incluse si: masinile de spalat rufe, masinile de spalat vase si toata gama de aparate frigorifice. Aparatura pentru bucatarie include: roboti de bucatarie, feliatoare, mixere, prajitoare de paine, aparate pentru sandwich.