Bloguri, cuvinte și bani

IO am blog să scriu pe el ce vreau. Asta am spus clar, de la bun început. Cu toate astea, la un moment dat am fost tentat de ideea de a face bani din blog. M-am lămurit însă, cum îi cu banii, blogurile și sufletu’. Ce nu pricep io, însă, nici acuma, e… cât de puternic înfiptă în idei, suflete și oameni e dorința asta de a face bani din blog și publicitate?

La începuturile blogului ăstuia, pe când lenevam încă pe blogspot.com, am descoperit campaniile. Amăgiri publicitare în cuvinte frumoase, în care firmele cer bloggerilor să le laude produsele, pentru tot felul de recompense materiale. Unele firme dau bani, altele produse, fiecare mai ademenitoare decât alta, pentru cei ce nu au multe, cu excepția inteligenței și măiestriei cuvintelor. Nu zic că toți bloggerii sunt deștepți. Dar mulți nu sunt proști. Și când li se ivește ocazia să facă bani din inteligența lor, de ce să nu încerce?

Pentru că și concursurile și campaniile și premiile sunt bolnave de publicitate. Nu câștigă neapărat cel mai bun, câștigă, de multe ori, cel mai insistent. Cu mai multe articole referitoare la un anumit produs. Cu mai mulți cititori ai articolelor respective. Publicitate, publicitate, publicitate…

Am scris și eu, două articole pentru campanii: ăsta și ăsta. Cel mai recent, l-am scris ca să mă conving că am dreptate. Că în campanii, nu contează neapărat conținutul. Contează… restul. Și asta am văzut nu doar referitor la articolele mele, ci și la articolele mai vechi. Unele pline de sens și imaginație, pierzând în fața celor pline de… reclamă. Trist.

Cu toate astea, o să mai scriu articole pentru campanii, din când în când, ca să văd dacă tot așa stau lucrurile. N-oi fi io cel mai priceput în ale cuvintelor, da tot îs sublim și superb. Și mie îmi ajunge. Articolele alea de campanie, de acu încolo or să aibă un (P) lângă ele. De la publicitate. N-o suport și o să arăt asta de câte ori voi avea ocazia. Asta e. Îs român cu sânge fierbinte și fierbe când dau de publicitate și lăcomie. Cum am mai zis, banul e ochiul dracului. Publicitatea e copilul lui.

Leave a Reply