Functionarea sistemelor cu instalatiile hidraulice

Functionarea sistemelor cu instalatiile hidraulice

Descrierea si functionarea sistemelor cu instalatiile hidraulice este un capitol foarte important din ingineria instalatiilor, fiind unul din cele mai des studiate in randurile studentilor.

In randurile care urmeaza va vom prezenta un scurt referat despre acest capitol numit instalatiile hidraulice , referat care include informatii de baza despre instalatiile hidraulice si sistemele hidraulice existente.

Mediul hidraulic, agentul motor sau lichidul de lucru sunt denumiri atribuite frecvent fluidului utilizat in sistemele hidraulice de actionare.

Acest fluid este supus, in timpul functionarii sistemului, unor conditii de lucru deosebit de grele pentru transmiterea miscarii si efortului precum: variatia intr-un domeniu larg al temperaturii, presiunii si vitezelor de lucru, conditii in care trebuie sa-si mentina proprietatile fizico-chimice si mecanice pe o perioada determinata.

In prima parte vom scrie cateva informatii despre instalatiile hidraulice mai exact despre cerintele impuse mediului hidraulic si tipuriloe de medii utilizate pentru instalatiile hidraulice.

Conditiile grele de lucru expuse ridica restrictii deosebit de severe si impun o selectare riguroasa a categoriilor de fluide care sa corespunda la majoritatea cerintelor ce se impun la acestea.

Dintre cele mai importante cerinte de functionare pentru instalatiile hidraulice care se impun si pe baza carora se aleg aceste lichide de lucru, se mentioneaza urmatoarele:

Descrierea si functionarea sistemelor cu instalatiile hidraulice:

  • instalatiile hidraulice trebuie sa detine bune proprietati lubrifiante si inalta rezistenta mecanica a peliculei de lichid
  • inalta rezistenta si stabilitate chimica si termica pentru a putea preveni oxidarea, descompunerea si degradarea acestuia
  • variatie minima a vascozitatii cu temperatura
  • sa nu degaje vapori la temperaturi obisnuite de functionare si sa nu contina impuritati care sa faciliteze degajare de vapori
  • sa nu contina si sa nu absoarba si sa nu degaje aer peste cantitatea admisa de prescriptiile tehnice
  • sa nu provoace corodarea si deteriorarea elementelor de etansare
  • sa aiba un punct ridicat de inflamabilitate si cat mai scazut de congelare
  • sa detina un continut minim de impuritati mecanice si tehnice

In functionalitatea acestor sisteme cu instalatiile hidraulice lichidele utilizate joaca un rol esential. Lichidele care corespund cel mai bine la aceste cerinte si care au capatat o larga raspandire sunt uleiurile minerale. In afara de acestea se utilizeaza si o serie de lichide de sinteza precum si alte medii, in conditii speciale de functionare.

Leave a Reply